2019. augusztus 19. Hétfő Köszöntjük Huba nevű látogatóinkat!

 
A Nap kel 07:02-kor,
nyugszik 19:04-kor.

A hidegvölgyi kisiskolásoknál jártunk


szivarvany iskola 14 20150320 1136256855A Fogorvosi Kari Platformcsapata az elmúlt félév során több, mint 250 általános iskolás kisdiákot látogatott meg a marosvásárhelyi oktatási intézményekben. A fogorvostan-hallgatókból álló csapat úgy gondolta, hogy eljött az ideje, hogy a belvárosi iskolák után a külvárosi iskolák tanulóihoz is eljussanak.

A gyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége. A szülőknek kell azok egészségét megőrizni és ennek fontosságát gyermekeikkel megtanítani. Sajnos Romániában a fogászati prevenció még gyerekcipőben jár: egy romániai 16 éves gyermeknek háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely országában élő hasonló korúnak.

Ezek a problémák fokozottabb aktualítással bírnak a Hidegvölgy lakótelepi Szívárvány Iskolában. A fogorvostan-hallgatókból álló önkéntes csapat célja az volt, hogy ismertesse a gyerkekkel a helyes fogmosás szabályait és az így megtanult ismereteket gyakorlatba ültessék a modellek fogazatának közös sikálásával. Rajzfilmek, oktató képek segítségével lett bemutatva a fogmosás értelme. A gyerekek egyszerre borzadtak el a hiányos, carieses fogazatok láttára. A P&G Romania támogatásával minden gyerek a kiérdemelt oklevél mellett egy fogkefével és fogkrémmel térhetett haza.

A FOK Platform az eseménnyel meakarta cáfolni a gyerekekben azt a sokszor jogosan kialakuló érzést, hogy a többségi társadalom megveti és kirekeszti őket. Az egyetemisták arról számoltak be, hogy számukra is új élményt jelentett ez a találkozás. Mindegyikük elhaladt már a Segevári út mellett fekvő lakótelep előtt, azonban ezidáig egyikük se volt ott. Többségük számára új élményt jelentett akisdiákokkal való beszélgetés vagy épp kézfogás.

 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest