Istorie


Prima facultate de stomatologie din Ardeal lua fiinţă în anul 1890 în cadrul Universităţii Ferenc József din Cluj. Din cauza unor forţe majore facultatea s-a desfiinţat pe data de 2 mai 1919. Cadrele didactice din cadrul facultăţii după o scurtă şedere din Budapesta se întrunesc la Szeged şi după ce situaţia politică are o întorsură favorabilă se restabilesc în Cluj.

După restauraţie sunt repuse în funcţiune instituţiile desfinţate, apoi se înfiinţează Universitatea Bolyai János din cluj, al cărui facultate de medicină se mută în anul 1945 în Târgu Mureş şi în anul 1948 devine o instituţie independentă.

Biserica Piariştilor şi clădirea Universităţii Ferenc József din Cluj

Această independentizare se face după modelul sovietic, care prevedrea divizarea universităţiilor în mai multe instituţii de învăţământ superior independente. Pe această raţiune lua fiinţă Institutul de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (IMF) pe lângă cele din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi chiar cel din Szeged.

Din anul 1948 a început învăţământul de stomatologie în Târgu Mureş care în 1951 se desfiinţează urmând ca studenţii să termine în cadrul universităţii din Cluj. Începând cu anul universitar 1960/1961 se reînfiinţează învăţământul de stomatologie în oraşul nostru sub îndrumarea rectorului Csőgör Lajos care va rămâne o figură remarcantă pentru o lungă perioadă a instituţiei noastre.

În deceniile trecute au predat în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară profesori renumiţi precum Csőgör Lajos, primul rector, Bocskay István, Kovács Dezső sau Pongrácz Antal.

Faculty of Dentistry MOGYE Marosvasarhely

Clădirea Centrului Integrat de Medicină Dentară din Târgu Mureş

Realizarea cea mai mare a ultimilor ani în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș a fost înfiinţarea în anul 2010 a unui complex de clădiri care să asigure procesul educaţional unitar a tuturor disciplinelor din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară într-un singur loc. 

 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest