2020. október 27. Kedd Köszöntjük Szabina, Szabrina nevű látogatóinkat!

 
A Nap kel 06:42-kor,
nyugszik 18:44-kor.

Prevenció és kerekasztal a IV. uniDENTIS+ szaknapokon


Szakmai fejlődés, lexikális tudás növelé-se, elméletben tanultak gyakorlatba ültetése, manua-litás elsajátítása, emberekkel való kommunikáció, közösségünk építése, formálása. Még sorolhatnánk azon indokokat és célokat, amelyek mentén megfogalmazódott pár évvel ezelőtt egy igény. Egy egyértelmű igény valami újra, valami többre, egy olyan innovatív programra, amelyhez fel kell állni az egyetem padjai mögül, megkövetelve a csapatmunkában zajló közösségi szervezést.

Az MMDSZ szakosztályaként működő Fogorvosi Kari Platform  egyik legfontosabb rendezvénye, az uniDENTIS+ szaknapok ezt a megfogalmazódott igényt hivatott betölteni, és évek óta színvonalasan képviseli az egyetemen kívüli, de azzal szorosan összekapcsolódó fogorvosis diákélet szakmai alapkövét.

 

Eseményünk keretein belül voltak már az eddigi években is jól bevált, megszokott programok, de egy kis változatosságot is sikerült belevinni az ötnapos rendezvénybe. November 19-én, hétfői napon egy nem mindennapi előadásnak lehetett szem- és fültanúja a közel 50 jelenlévő diák és oktató: Hajdú László Imre, egyetemünk végzettje, konzerváló fogász szakorvos, Kolozsvárról utazott el hozzánk, hogy egy társadalmi felelősség-vállalási program lehetőségeiről és kihívásairól beszéljen az érdeklődőknek, a Kolozsvári Fogvédők társulás mindennapjainak bemutatásán keresztül. Ez a kezdeményezés egyedülállónak nevezhető ország szerte és magába foglal mindent, ami közösségi-. gyerek- és preventív fogászat.

 

 

Fogtündéreink sem tétlenkedtek, idén a marosvásárhelyi Lidia gyermekotthonba, illetve az iklandi általános iskolába és óvodába látogattak el, ahol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták őket a kisgyerekek. Mellettük voltak olyan szerencsés kisiskolások is, akiknek lehetőségük nyílt meglátogatni egyetemünk fogorvosi karát, annak is gyerekfogászati tanszékét. És ha már itt voltak, prevenciós felkészítésben is részt vehettek, miközben a fogorvostan-hallgatók felmérték minden tanuló szájüregi állapotát.

 

 

Ha már szaknapokról beszélünk, elmaradhatatlanok a műhelymunkák. Idén, dr. Száva Dániel szájsebész szakorvos közreműködésével, ismét megrendezésre került a szájsebészeti varrástechnikák workshop, ahol alsóbb évestől felsőbb évesig, összesen 42 hallgató próbálhatta ki és gyakorolhatta az egyszerűbb vagy bonyolultabb öltéseket.

 

 

Zárásként bátorkodtunk újra megszervezni a tavalyi évben nagy sikernek és érdeklődésnek örvendő kerekasztal-beszélgetést, amelynek idén egy égetően fontos téma képezte az alapját: a rezidens képzés. A ,,Rezi a jövő?” nevezetű panelbeszélgetésen közel 45 diák hallgatta érdeklődő tekintettel a Mártha Krisztina dékán-helyettes asszony vezénylésével lefolytatott eszmecserét, melynek résztvevői – a Szatmári Brigitta, Vitos Fruzsina, Benke István és Jeremiás István négyes - mind karunk közelmúltban végzett hallgatói voltak. A tapasztalatcserének szánt beszélgetés betöltötte a tőle elvárt szerepét és egy interaktív kérdezz-felelek alakult ki, ahol mindenki elmondhatta, megoszthatta kételyeit, tanácsait, véleményeit.

 

 

 Ezúton is köszönet és hála minden meghívottnak, hogy jelenlétével és szakmai tudásával hozzájárult az uniDENTIS+ fogászati szaknapok sikeres kimeneteléhez!

Ugyanakkor köszönet illeti karunk vezetőségét, oktatói közösségét, a szervező és résztvevő diáktársakat, illetve a Gecse Dániel Szakkollégiumot is, hogy segítségükkel és közbenjárásukkal megkönnyítették rendezvényünk megvalósulását.

 

A szervezőcsapat nevében,

Makkai Zsigmond Loránd, leköszönt szakosztályvezető

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest