FOK Platform


A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség 1990 zavaros januárjában alakult, nagyjából egy időben a jelenleg működő ifjúsági szervezetek többségével. Első fontos megmozdulása az 1990 márciusában, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) folyosóin megszervezett ülősztrájk volt, egy önálló, magyar tannyelvű Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem létrehozásáért.

A Diákszövetség máig sem adta fel legfontosabb célkitűzéseit. A legfőbb cél a marosvásárhelyi egyetemek magyar hallgatóinak érdekképviselete. Tevékenységével a Diákszövetség igyekszik támogatni a helyi egyetemek vezetőségeinek mindazon törekvéseit, amelyek egy európai szintű értelmiségi- és szakemberképzés megvalósítását szolgálják. Demokratikus szervezeti felépítésével lehetőséget kíván adni tagjainak közéleti szerepek elsajátítására és gyakorlására.

 A Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) a Diákszövetség keretén belül működő szakosztály, amely a Fogorvosi Karon tanuló magyar anyanyelvű hallgatókat (fogorvostan, fogtechnikus, dentálhigiénikus) kívánja összefogni és a szakmai továbbfejlődésükhöz szűkséges keretek megteremtésével közösségi erőt kíván képviselni úgy a kari tanácsban, mint a mindennapokban

Büszkén vállaljuk a múlt örökségét: Csőgör Lajos professzor nem csak a fogorvostudomány doktora volt, hanem első rektorként egy akadémiai intézmény és közösség megalapozója, aminek mindnyájan tagjai vagyunk. Az ő szellemiségével próbálunk a jelen kihívásainak eleget tenni, miközben arról sem feledkezünk meg, hogy a jövőért kell tevékenykedjünk. Úgy gondoljuk, hogy az egyetemen eltöltött hat évünknek nyoma kell maradjon. Nyoma kell maradjon úgy a szakma elsajátításában, mint a közösségi élmények átélésében.

Tevékenységi céljaink között szerepelnek előadások, workshopok szervezése, illetve az egyetemi szakköri rendszer beindítása. A gólyák, azaz az elsőéves hallgatók beilleszkedésének elősegítése szintén priorítást élvez, mint ahogy a szórakozás területén való aktíválás sem mellőzhető. Mindezt azért tesszük, mert a marosvásárhelyi magyar egyetemista közösség csak akkor lehet erős, ha erős kisközösségek alkotják, amelyek az önmegvalósítás szervezeti formáját vállalják.

Bárki részt vállalhat a szervezésben, megismerheti a diákszövetségi és platformi munka minden szépségét, lehetőségét, hasznát és fáradtságát, képezve magát arra, hogy közösségben gondolkodjon és minél jobban megállja helyét az életben, barátokat szerezhet, és velük együtt élvezheti majd a jól elvégzett munka örömét.

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest